Top 10 question about GST in India...

Top  10 question about GSTTop  10 question about GST in India...


This arrangement of 10 inquiries with answers and clarification depends on the Goods and Services Tax is made for the hopefuls of renowned tests like UPSC/PSC/SSC/Banking/CDS and so on. We seek that it will be useful after the competitors. 

1. The idea of Goods and Services Tax (GST) is started in… … .. 

(a) Canada 

(b) USA 

(c) Britain 

(d) Germany 

Ans. a 

Clarification: The Goods and Services Tax (GST) is a Canadian esteem included assessment exacted most products and enterprises sold for residential utilization. In India this assessment is imposed to nullify the various roundabout expenses in the nation. 

2. Which of coming up next is articulation isn't right about GST? 

(a) GST resembles a last-point retail assess. GST will be gathered at purpose of Sale. 

(b) GST will cancel all the immediate expense imposed in India 

(c) It will be executed from 1 July, 2017 all through the nation. 

(d) It will bound together the duty structure in India 

Ans.b 

Clarification: GST will nullify all the Indirect Tax demanded in India. 

3. Which of the accompanying expense will be abrogated by the GST? 

(a) Service Tax 

(b) Corporation assess 

(c) Income Tax 

(d) Wealth Tax 

Ans. a 

Clarification: GST will subsume all the roundabout expenses relevant in India. Administration charge is a roundabout duty so it will be nullified all through India.

4. Which of the accompanying duty rate isn't appropriate under the GST? 

(a) 5 

(b) 12 

(c) 18 

(d) 25 

Ans. d 

Clarification: GST will involve five essential rates: 0 percent, 5 percent, 12 percent, 18 percent and 28 percent. 

5. GST will be collected on… … .. 

(a) Manufacturers 

(b) Retailers 

(c) Consumers 

(d) All of the abovementioned 

Ans. d 

Clarification: The GST is a circuitous assessment which implies that the duty is passed on till the last stage wherein it is the client of the merchandise and enterprises who bears the expense. 

6. What sort of Tax is GST? 

(a) Direct Tax 

(b) Indirect Tax 

(c) Depends on the kind of products and enterprises 

(d) None of the abovementioned 

Ans. b 

Clarification: Goods and Services Tax is an aberrant expense which will be demanded on the products and enterprises both. 

7. Who is the leader of the GST board? 

(a) Shashi Kant Das 

(b) Amit Mitra 

(c) Arun Jaitley 

(d) Hasmukh Adhia 

Ans. c 

Clarification: The GST Council expects to build up a fit national market of merchandise and ventures. The Union Finance Minister Arun Jaitley is the Chairman of the GST chamber. 

8. Which established change is done to pass the GST bill? 

(a) 101st 

(b) 120th 

(c) 122nd 

(d)115th 

Ans. a 

Clarification: 101st Constitutional Amendment is done to pass the GST bill. 

9. Which of the accompanying great won't be secured under the GST bill? 

(a) Cooking gas 

(b) Liquor 

(c) Petrol 

(d) All of the abovementioned 

Ans. d 

Clarification: Cooking gas, Liquor, Petrol, air fuel, gaseous petrol and diesel are not secured under the GST. State government can force impose on these products according to their desire. 

10. Which of coming up next is the primary rationale of the legislature behind the presentation of the Goods and Services Tax 

(a) To bring charge consistency in the nation 

(b) To build government income 

(c) To supplant all the aberrant expense 

(d) All of the abovementioned 

Ans. b 

Clarification: Government needs to bring charge consistency in the nation and evacuate the custom of assessment upon expense framework.
Top 10 question about GST in India... Top  10 question about GST in India... Reviewed by Hiren poriya on December 21, 2018 Rating: 5

No comments:

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Powered by Blogger.